För scoutkårer

Gemensam kampanj för scoutkårer som förlorar intäkter

Nu när coronapandemin vänder upp och ner på vardagen behövs vi scouter verkligen mer än någonsin!
Vi erbjuder barn och unga en stabil och trygg plats där de kan fortsätta träffa sina kompisar och uppleva äventyr. Utöver detta fortsätter scouter göra världen bättre – det tillverkas visir till vården, handlas till människor i riskgrupper och lokaler lånas ut till andra föreningar.

Samtidigt som detta fantastiska arbete pågår är det många kårer som brottas med de ekonomiska konsekvenserna av covid-19. Valborgsfirande ställs in eller blir digitala och loppisar kan inte hållas som planerat vilket betyder uteblivna intäkter. Syftet med kampanjen ”Rädda Sveriges scoutkårer – håll lågan vid liv” är att det fantastiska engagemang som finns i Scouterna ska kunna fortsätta under och efter krisen.

Vi hoppas att ALLA som i vanliga fall hade besökt ett valborgsfirande eller en loppis vill ta del av vårt virtuella firande och bidra till kampanjen. I stället för att köpa korv eller kaffe på plats vid bålet kan man swisha eller föra över en slant till insamlingen. På så sätt räddar vi den lokala scoutverksamheten så det blir ett valborgsfirande nästa år!

Så kan din kår vara med 

Alla pengar som samlas in kommer att gå oavkortat till lokal scoutverksamhet för att täcka upp för förlorade intäkter på grund av covid-19 (mer om detta längre ner). Vi behöver er hjälp att sprida detta för att det ska samlas in pengar. Det finns fyra sätt för er att bidra till kampanjen:

 • Dela ut brasor i ert närområde! 
  Brukar ni medverka i ett lokalt valborgsfirande? Sprid i så fall glädje i ert område på annat sätt! Vi har tagit fram ett brev med hälsningar från Scouterna som ni tillsammans med era scouter kan sprida i ert lokalsamhälle.
  Ladda ner brevet här >>Skriv ut brevet, låt scouterna rita brasor eller skriva vårdikter på den tomma baksidan under ett scoutmöte och sen delar ni ut brevet i brevlådorna runtomkring er kår!
 • Kontakta media
  För att få publicitet för kåren och kampanjen, berätta gärna för er lokaltidning om er verksamhet och om valborgskampanjen.
  Här kan du ladda ner en mall för pressmeddelande >>
  Här finns pressmeddelandet som kommer att skickas ut från centralt håll i nästa vecka. Det går också bra att dela!
 • Sprid kampanjen! 
  – Hjälp oss att göra reklam för vårt virtuella valborgsfirande och insamlingen
  Här kan du ladda ner: A3 affisch >>A4 affisch >> och flyer >>
  – Visa gärna era scouters bilder av majbrasor på era sociala medier.
  – Vill ni dela kampanjen med bilder kan du hitta kampanjbilder här: Kampanjbild kvadrat >> och Kampanjbild liggande >>
  – Dela länken till kampanjsidan Rädda Sveriges scoutkårer på era sociala medier och via mejl. Om ni vill kan ni lägga till följande text:

  ”När Coronapandemin vänder upp och ner på vardagen är det viktigare än någonsin att ge barn och unga en trygg plats i tillvaron där de kan få fortsätta träffa sina kompisar 
  Men många av våra scoutkårer förlorar nu viktiga intäkter när valborgsfiranden och loppisar ställs in. Därför har Scouterna startat kampanjen ”Rädda Sveriges scoutkårer”! De pengar som samlas in genom kampanjen går till att stötta scoutkårer som drabbas hårt av uteblivna intäkter på grund av coronakrisen. Vill du ge en gåva? Swisha gärna en slant till till 900 52 24. Märk din gåva Rädda scouting! Läs mer om hur du kan bidra på http://stodoss.scouterna.se/radda_sveriges_scoutkarer/ ”

Dela virtuella bål med resten av Sverige! 
Här kommer vi samla livesända brasor från runt om i landet.
Planerar ni i kåren eller distriktet att fira valborg och livestreama ett bål? Toppen! Hör av er till oss på tillsammans@scouterna.se så ser vi till att länken finns med i vår sammanställning över virtuella firanden.

 

Tillsammans håller vi lågan vid liv! 

 

Så får scoutkårer del av de insamlade medlen

De pengar som samlas in genom kampanjen går till lokal scoutverksamhet som drabbats av uteblivna intäkter. Ett formulär för ansökan om stöd till kåren finns här. Ansökan är öppen fram till och med 1 juni. Den ska visa hur kåren har lidit eller kommer att lida ekonomisk skada på grund av covid-19. Ansökningar kommer bedömas av en panel på tre personer från Scouterna.